In Nederland zijn er bijna 1,8 miljoen werkende vrouwen van 45 jaar en ouder. Vanaf deze leeftijd begint voor veel vrouwen de overgang, een periode die vaak gepaard gaat met langdurige klachten en daardoor met mogelijk meer arbeidsrisico’s.

Toch blijft het een onderwerp dat vaak niet wordt besproken op de werkvloer. En dat is jammer, want maar liefst 1 op de 3 vrouwen geeft aan door overgangsklachten niet optimaal te kunnen functioneren op het werk.

Overgangsklachten en mogelijke arbeidsrisico’s
De overgangsklachten beïnvloeden o.a. de balans, de coördinatie en het reactievermogen van de vrouw in de overgang. De klachten kunnen zo diverse arbeidsrisico’s opleveren en mogelijk de kans op een arbeidsongeval vergroten.

Geheugenproblemen en concentratieverlies, vaak aangeduid als ‘brain fog’, kunnen bijvoorbeeld leiden tot fouten die ongevallen veroorzaken. In fysieke werkomgevingen kunnen opvliegers bijvoorbeeld het concentratievermogen verstoren, wat gevaarlijk is wanneer er met andere risicovolle apparaten wordt gewerkt. Klachten zoals slaapproblemen en vermoeidheid kunnen het reactievermogen verminderen, wat het risico op incidenten kan vergroten, bijvoorbeeld in situaties die snel handelen vereisen. Gewrichtspijn, spierverlies en verminderde mobiliteit kunnen het uitvoeren van fysieke taken moeilijker en pijnlijker maken, wat het risico op letsel verhoogt.

Ondanks de impact van overgangsklachten op het werk, is er slechts een klein percentage van de vrouwen dat de overgangsklachten met hun leidinggevende bespreekt. De overgang blijft, ondanks dat het een ingrijpende levensfase is, vaak een taboe op de werkvloer.

Wat kan je als werkgever doen?
Bij overgangsklachten van vrouwen, kunnen ondernemers diverse maatregelen nemen om arbeidsrisico’s en de kans op een arbeidsongeval te verminderen. Denk hierbij aan o.a.:

Voorlichting
Zorg voor goede voorlichting over de menopauze, niet alleen voor de vrouw zelf, maar ook voor de collega’s en leidinggevenden. Met een goede voorlichting kan bijvoorbeeld de leidinggevende de klachten eerder herkennen en een open gesprek aangaan met de medewerker. De kennis van een overgangsconsulent kan hierbij helpen.

Risico Inventarisatie & Evaluatie
Neem de overgang op in de RI&E. In samenwerking met de afdeling personeelszaken kan worden onderzocht hoeveel medewerksters er zijn in de leeftijdscategorie van 45-60 jaar. In de RI&E kan er dan aandacht worden besteed aan deze groep medewerkers en kunnen mogelijke risico’s en passende maatregelen worden benoemd.

Arbobeleid
Neem de overgang op in het arbobeleid. Net zoals er voor zwangere medewerkers een apart beleid is opgesteld, kan dit ook worden geschreven voor vrouwen in de overgang. Welke mogelijkheden hebben zij? Denk hierbij bijvoorbeeld aan tijdelijk andere werkzaamheden, meer flexibiliteit in de werktijden of meer pauze mogelijkheden. Neem in het beleid ook op wat de bedrijfsarts kan betekenen of de mogelijkheid om contact op te nemen met een overgangsconsulent.

Maak de overgang bespreekbaar op de werkvloer
Wilt u meer weten over veilig werken in de overgang? Wilt u weten hoe u dit onderwerp bespreekbaar kan maken in uw organisatie? Wij denken graag met u mee. Neem contact op met Arbode, 0183-649 397 of backoffice@arbode.nl